Uppdatering

Spenderade de flesta kvällarna hemma hos Stenen förra veckan. Det sades att vi skulle se på film, men slutade alltid med att någon blev sugen på vin och någon annan på mat. Så varje kväll slutade med lottdragning om vilka två som skulle få gå och handla. Jag slapp delta med motiveringen att jag inte hittade... Vita lögner är ok när man är lat.


En dag träffade jag min svenska vän och hans flickvän. Vi åkte till Ipanema och hängde galet med mina vänner innan vi gick till en restaurant nära mitt hus och åt pizza. För cirka 60 kr fick man äta och dricka hur mycket man ville. Jag åt 7 pizzabitar! Vilket jag senare på kvällen fick höra var mesig, då personen i fråga själv hade ett rekord på 24(!) pizzabitar. Fetknopp!

För första gången i mitt liv testade jag chokladpizza som tydligen är hippt här. Pizza med choklad och t.ex. frukt. Det var gudomligt!


Jag har också försökt mig på en armschvepare på en funk-klubb. Inte jättepoppis.


Introducerade Brittan för stranden i fredags. Pojken hade varit i Rio i tre veckor och inte besökt stranden en enda gång. Nolla!


I söndags bestämde sig min kropp för att straffa mig. Varför vet jag inte, men straffad blev jag, så in i norden. Så jag beslöt mig för att gå och lägga mig tidigt. Klockan elva släckte jag lampan. Klockan halv tolv satte min h-mom och hennes livskärlek igång att gå igenom alla(!) sina ringsignaler. Klockan ett var de båda eniga om att de skulle ha Rihannas "take a bow" som ringsignal när de ringer varandra. Jag har varit förkyld sedan dess...


Har min sista lektion i portugisiska imorgon

Min lärare tycker att man ska legalisera marijuana och hennes vänstra bröst är dubbelt så stort som hennes högra. Om någon undrar alltså.


Meddelanden

Mamma: Min h-mom gör inte frukost-på-sängen till mig på helgerna...
Sabina: Det här är skaldjurens land. Jag äter räkor varje vecka!
Lillebror: Du är språkbegåvad! Kan du inte lära dig portugisiska och sen översätta var folk säger i en snäcka i mitt öra. Så slipper jag lära mig mer.
M: Det finns en tv i mitt rum som ljudet inte fungerar på (det är i och för sig en svart bild också, men det är irrelevant). En tv är ju teknik, inte sant? Och ljudet fungerar inte. Perfekt! Vill du komma hit och fixa den, eller något...?
Pappa: Man kan bränna ihjäl kackerlackor! Jag testade idag... Eller jag såg någon testa det på youtube... Eller jag hittade bara på det där. Det finns många kackerlackor här!
Antonia: Kenny sen?
Malin: Hoppas att du är likblek när du kommer hem!

Och just det... Jag saknar er jättemycket.


Lägesrapport:

Det här helt fantastiskt väder idag. 29 grader och strålande sol, inte ett enda moln över Copacabana. Det suger!

Otacksamma, bortskämda skitunge, tänker ni. Bajsa i byxan säger jag. Jag är förkyld! Det är ingen liten förkylning heller. Tack vare min pappas gener så blir jag sällan sjuk, dock när jag väl blir sjuk förvandlas jag till ett vrak.

Så istället för att ligga nere på stranden så sitter jag i soffan och tittar på brasilianska såpor. Jag knarkar frukt, juice och choklad. Inte för att chokladen hjälper, men hey, cut me some slack, jag är sjuk!

Det är synd om mig! Kom hit och ge mig en krya-på-dig-kram?


När min pappa har rätt så har han rätt

Sms från den 6 april
Från: Pappa (04:43)
Vila ett par timmar till. Jag tror det löser sig. Om jag känner dig rätt kommer du att stormtrivas om några veckor. Puss

JAG ÄLSKAR RIO!
JAG ÄLSKAR DET HÄR LIVET!
JAG VILL ALDRIG ÅKA HEM!





Klicka på bilderna för att se dem större.

Fyndig rubrik

I måndags var jag på en hemmafest hos Monets bror och hans flickvän. Det var jättekul. Alla pratade halvtaskig engelska så jag fick verkligen visa vad jag gick för. Vilket självfallet resulterade i ett gäng missförstånd. Som tillexempel när jag råkade säga att jag föddes som man, men gjorde en könsoperation när jag var 13 eftersom jag alltid känt mig som en kvinna.


En kille som kunde noll engelska lyckades med hjälp av sina vänner bjuda ut mig. Han var en biffig, mörk, muskulös boxare, med tatueringar på överarmarna och dreads. Detta berättade jag för min mamma när jag pratade med henne i tisdags, det var roligt. Sen att jag valde att utelämna detaljen att jag tackade nej är en annan sak.


I tisdags öppnade sig himlen och det öste ner hela dagen. Jag och Monet låg hemma till sex på kvällen då vi sprang genom regnet hem till en kille för att titta på film. Det såg ut som vi hade duschat när vi kom fram. När det regnar här så regnar det på riktigt!


Igårkväll strax innan jag skulle gå och lägga mig ringde en vän och frågade om jag ville följa med till Lapa, som är stället där alla klubbar finns. För fyra timmar sen kom jag hem, nu ska jag till stranden och leva copaliv. Eller så fort min svenska vän vaknar... 


Jag hade sjukt roligt igår!


Vad gör du nu för tiden?


Ouppfostrad

Jag: Hej.
Han: tyst.
Jag: Hej!
Han: tyst.
Jag: Hej, sa jag.
Han: tyst.
Jag: Gubbjävel!

Han kunde faktiskt ha svarat mig. Jag har bannemig tjänat honom i många år. Jag tycker faktiskt att jag förtjänade ett ynka hej tillbaka. Och Gud är stolt över sin son därför att...?


Söndagmorgon

I fredags kom äntligen solen fram, för första gången på två veckor är det molnfritt. Så nu kanske jag äntligen kan få lite färg... Jag har spenderat dagarna på stranden och på jakt efter en fungerande kamera. I fredags kväll lämnade min h-mom mig för Gud-vet-vad. Så jag tog hit Monet  och vi drack vin, åt någon konstig brassesemla (som inte ens kan mäta sig med en semla, men den var god i alla fall) och pratade portugisiska. Hon sov kvar och på morgonen åkte vi till Ipanema och la oss i solen.


På kvällen var det meningen att jag skulle inviga Rios nattliv, men tydligen så är min kära vän en riktig foppatoffel, så efter ett bråk på telefon med sin pojkvän åkte hon till honom istället. Jag blev återigen lämnad åt min ensamhet. Kvällens tidsfördriv fick bli film. Dirty Dancing. Nu kan jag konstatera att man inte får se en enda gång när de har sex, det finns bara pre- och postsexscener. Det är trist.

Nu har jag precis vaknat och väntar på att en svensk kille ska ringa, så att vi kan bestämma vad vi ska göra. Skaffa bränna eller bli frälsta hos Jesus.

Tchau!


Rånad: check!

I onsdags gick jag ut med en brasiliansk tjej som jag lärt känna under veckan. Vi kan kalla henne Monet. På kvällen gick vi längs strandpromenaden. Det var vi, våra glassar och nykära par... På stranden kommer en ung kille (ca 17 år) fram och frågar var klockan är. Monet såg rädd ut när han kom fram så jag antog att något inte var rätt. Plötsligt tar han fram en stor vit kniv, en sådan som han har i screamfilmerna. Han trycker ner mig på marken och börjar gräva i mina fickor och tar alla sedlar jag har på mig, hans kompisar kommer fram och rycker min kamera ur Monets hand och gräver fram hennes mobil ur hennes ficka. Två äldre killar (ca 25 år) ser vad som pågår och springer mot oss för att hjälpa oss, men rånarna hinner iväg med våra saker och vår värdighet.

Jag har blivit varnad redan innan jag kom hit om att vara försiktig, så jag har alltid sett mig om en extra gång, jag bär aldrig andra värdesaker än min kamera och min mobil, men i vissa lägen är  det oundvikligt och det finns inte mycket mer du kan göra. Jag är bara glad att han "bara" tog min kamera och mina pengar, att jag inte blev skadad. Kniven var ingen fickkniv för att uttrycka sig milt.

Igår köpte jag en ny billig mobil som jag ska använda när jag är här, eftersom jag gärna inte vill bli av med min svenska mobil. Idag följde Brittan med mig för att köpa en ny kamera, en billig sådan. Dock var den tydligen för billig, för den fungerade inte i mer än 5 minuter. Så jag måste tillbaka imorgon och byta den.


Annika: Titta vad jag fick med kameran!


Rapport från ett regnigt Rio

Den tjocke mannen är hennes pojkvän (alternativt stamkund). Han har spenderat de två senaste nätterna här. Han är trevlig, tror jag... Han pratar extremt fort (ungefär som jag när jag pratar svenska), vilket gör det ännu svårare för mig att förstå. Pratar man långsamt kan jag snappa upp ord och på så sätt förstå sammanhang, men han är bara ett tjockt osammanhang, så jag börjar ge upp.

Alla här frågar om jag har pojkvän. Namorado. Den frågan får jag lika ofta som frågan vilket land jag kommer ifrån.
Igår försökte tjockismannen få mig att gå på blinddate med någon han kände, då förstod jag vad han sa, men jag låtsades som om jag inte förstod. Formade kroppen till ett frågetecken och började gulla med äckelhunden (trots att  jag redan hade duschat). 

Under de senaste dagarna... ...Har jag och Brittan åkt fel med bussen och hamnat i en favela. (En favela är ett olagligt slumområde. De är utspridda i hela Rio och inte ens polisen går in där. Folk blir skjutna bokstavligen varje dag på dessa ställen och det var antagligen från favelan som ligger nära mitt hus som jag hörde skotten igår.) Vi har också ätit på subway och rekat copa's shoppinggata. På egen hand har jag tappat bort mig på copa, hur jag nu lyckades med det. Jag har också svurit en lång ramsa till min portugisiskalärare, på svenska. Jag har kommit på att min portugisiskalärare är tysk och därför förstår ord som "analkanal".

Saknar ni mig?


God morgon

Hörde två skottlossningar inatt.
Nu ska jag till skolan.

Min h-mom (eller hoe-mom som Sabina kallar henne)

Min h-mom är kort och har en hund. Tydligen är hon också volontärarbetare, men jag har bara sett henne gå till jobbet en gång. Vilket får mig att undra om hon kanske är en maffiaboss som tvingar andra göra grovgörat åt henne. För där hon bor är det inte gratis kan jag lova... Annars ligger hon bara i soffan och tittar på TV, dygnet runt!

Hon har en tjock tax som hon förmodligen aldrig har klippt klorna på. De är nästan lika långa som taxens svans (okej, det där var kanske en gnutta överdrivet, men bara en gnutta). Han/hon (jag är osäker på vilket) blir galen varje gång jag kommer hem, men eftersom han/hon luktar så äckligt så gullar jag bara med honom/henne innan jag ska duscha.

Jag tror att hon har en karl. En tjock sådan. För en natt när jag skulle gå upp på toa låg han där, utbredd och halvnaken i hennes säng. Så om hon inte smög ner på gatan när jag gått och lagt mig och raggade upp någon random man som hon sen drog med upp i lägenheten så tycker jag att antagandet att han är hennes man (läs: pojkvän eftersom hennes finger inte är prytt av en ring) inte verkar så orealistisk.

Summering: hon har en liten lägenhet. Hon har en tjock hund och en tjock man. Hon själv är lite småfet också, men inte anmärkningsvärt.

Jag ska försöka ta en bild av henne i veckan, i smyg. Så får ni se hur hon ser ut. Och kanske hunden också om ni har tur.

En vecka och en dag avklarat!

Jag har bott hemma hos Brittan i helgen. Inte direkt för att jag är ute efter hans sällskap, vi har inte spenderat mycket mer tid tillsammans än vid måltiderna och utflykterna. Nej, mer hans h-mom's. Hon är supergullig trots att hon inte kan någon engelska. Hon har en son, en dotter och en man, alla väldigt välkomnande och trevliga. Dottern visade oss ett köpcentrum i Barra i fredags och igår tod mannen med oss ut på en biltur runt centrum och bort till sugar hillparken.

Vi har varit lediga från skolan sen i torsdags, men imorgon är det dags igen, vilket betyder att jag borde plugga... Det är mycket man borde.

Idag har jag legat på stranden och jäst. Fick lite hybrid när jag såg att en bikinilinje började tonas fram vilket självklart resulterade i att jag brände mig lite här och var. Så jag gick upp till lägenheten och åt lunch/middag och spenderade lite kvalitétstid med min h-mom. Dvs. titta på tv tillsammans, eftersom vi inte förstår varandra så är det nästan det enda vi kan göra tillsammans; titta på tv och med jämna mellanrum utropa bem (som betyder bra och uttalas ben), skratta eller sucka. Jag avslutade nyss ett samtal med min mamma och bror och nu längtar jag hem.

That's that. Jag ska försöka lägga in lite bilder i veckan, men hoppas inte på för mycket eftersom uppkopplingen här inte är den bästa... Até amanhã!

Information

Jag har fryst mitt svenska abonnemang och kommer alltså inte att kunna ta emot sms eller samtal under min tid här. Jag kan inte ringa utlandssamtal från min brasilianska mobil ännu, men hoppas på att kunna fixa det snart. Ni kan ringa mig, men jag kan inte ringa er. Annars är det skype och msn som gäller.

Mitt brasilianska nummer är: (+5521)75195006 (tror jag...).


Dag 4

Okej, jag skrev precis världens text om mitt liv här, so far, men självklart försvann allt. Varför skulle livet vara lätt? Jag försöker igen, men till att börja med en liten ordförklaring.

H-mom = Host-mom, hon som jag bor hos.
LC = Local coordinator, min handledare på plats.
Brittan = den brittiska killen i min klass.

Det var mycket strul de två första dagarna som tvingade mig att leka gatubarn i Rio. Jag drev smått planlöst runt i väntan på att min LC skulle höra av sig och säga vart jag skulle. Jag sov en natt på ett backpacker-hostel som hette stone of a beach fast jag tror att det var felskrivet, det borde ha stått stoned on the beach.
På söndagkväll lyckades jag ta mig till mitt nya hem, cirka 58 sekunder från copacabanas strand, inte för att göra dig avundsjuk, men 58 sekunder tar det. 33 om jag springer.

Måndagen började med att jag träffade min LC och sen min klasskamrat (ja, ni läste rätt; singular) som jag tyckte verkade vara en komplett idiot (fd. l'eselever, läs: Ivan). Vi hade lite intro och sen åkte jag hem och la mig på stranden. På kvällen klagade jag över hur ensam jag var och sen däckade jag vid åtta (klocka ett i Sverige).

Idag (tisdag) hade jag min första portugisiskalektion och läraren verkar riktigt bra. Nu kan jag säga att min pappa heter Janne och att jag inte har en bil. Efter skolan gick jag och Brittan för att käka lunch på en superdyr restaurant innan vi gick runt i Ipanamea (motsvarande copacabana fast på andra sidan kullen). Han verkade inte lika idiotisk idag så nu har vi bestämt oss för att sighta tillsammans och se allt som man måste se. Typ Jesus (jepp jag ska träffa den utvalde).

För att ni ska förstå hur varmt det är (medeltemp: 30 på dagen och 25 på natten) lägger jag här upp en bild på mig och mitt burriga hår. Var inte förvånade om jag kommer hem med afro...


Jag är helt eeeensaaaam!!!!


Lost in Rio

Jag ar i Rio nu, dock inte dar jag ska vara.

Ingen kom och hamtade mig pa flygplatsen igar sa jag fick overnatta pa ett backpacker-hostel och har nu drivit runt i Rio i tre timmar. Hoppas pa ett samtal fran min Local coordinator sa att jag far veta vad jag ska gora.

PS. Det hanger hela djur i kottdisken pa affarerna har. DS.

090404

Nu kör vi! Eller jag kör i alla fall. Ensam kör jag. Helt ensam! Under min 22 timmar långa resa som nu väntar tänker jag oavbrutet att sjunga "Aaaaall byyyyy my self" och enbart den raden tänker jag sjunga, för det är den enda jag kan i hela låten. Högt och falskt ska jag sjunga, så att mina medresenärer på flygplanet blir sura och skäller ut mig, för om de skäller på mig pratar de med mig och då kanske jag känner mig mindre ensam.

Jag har inte den blekaste aning om vilka internettillgångar jag kommer att ha, men om jag har några är det här ni hittar mig. Vi hörs i framtiden då.

(Jag är livrädd.)

RSS 2.0